Infobar icon

🆕 Nová Vůně ISSORIA JULI 🆕
AKCE - 20% SLEVA

Kategorie
 
 
 
 
 

RŮŽE, KRÁLOVNÁ VŮNÍ

„Nejkrásnější věc, kterou Bůh stvořil je žena a růže.“ Řekl jeden z nejvýznamnějších italských básníků Dante Alighieri, a měl pravdu. Růže je několik století považována za královnu květin, symbol krásy, lásky a vášně. Její symbolický, estetický či medicínský význam napříč dějinami lidstva je nepopiratelný. Již starověcí Řekové a Římané ve své mytologii vyprávějí o vzniku růže, kterou prý vytvořila bohyně květin Chloris z těla lesní nymfy za pomoci bohyně Afrodity, která jí dala krásu, radost a mladistvý vzhled. Bůh vína a veselí Dionýsos jí zase věnoval sladký nektar a vůni. Chloris ji poté ozdobila kapkami rosy a prohlásila za královnu květin.

Růže je na naší zemi podle zachovalých zkamenělin již 35 milionů let. Podle písemných záznamů se růže začala pěstovat v Číně za vlády císaře Konfucia v císařských zahradách již v roce 500 před naším letopočtem. O mnoho staletí později se růže začala pěstovat a šlechtit po celém světě. Dnes je známo více než 100 druhů růží různých barev a také vůní. Díky své variabilitě se růže stala nejen královnou květin, ale také královnou vůní.


RŮŽE V PARFUMERII

Rudé růže vyjadřují romantickou lásku, bílé nevinnost a pravdu, růžové radost a štěstí. Různé barvy symbolizují odlišné emoce a rovněž také mají i odlišnou vůni. Červené a bordó růže mají obecně nejvýraznější vůni, žluté voní po ovoci a růžové zase jako fialky nebo citróny. Různé barvy, ale i různé druhy jako například damašská růže, růže de mai, šípová růže, a jiné, obsahují širokou škálu vůní, a právě proto se staly snad nejoblíbenější ingrediencí ve světě parfémů. V současnosti až 75 % dámských a 10 % pánských parfémů obsahuje právě tuto majestátnou květinovou složku. Mnohotvárná růže – ovocná, pudrová, pižmová, dřevitá či medová je pro mnohé neodmyslitelnou součástí jejich oblíbeného parfému.

Největšími pěstiteli a exportéry růží na světě jsou Bulharsko, Maroko, Írán, Turecko a Čína. V Bulharsku existuje oblast zvaná Údolí růží, kde se pěstuje takzvaná damašská nebo damascénská růže, ze které se vyrábí nejkvalitnější růžový olej na světě. Květy růží se sbírají zpravidla od poloviny května až do poloviny června výlučně ručně a časně rána, kdy je květ pokryt ranní rosou, tehdy má totiž nejvyšší obsah esenciálních vonných látek. Bezprostředně po sklizni se lupeny růží destilují, a to dvěma způsoby. První způsob je destilace vodní párou v destilačních měděných kotlích, kdy se při zahřátí odděluje esenciální olej od vody. Tento způsob destilace se využívá již od 10. století a vznikl v Persii. Druhý způsob je destilace za pomoci rozpouštědla, kdy se lupeny růží vloží do nádoby s rozpouštědlem, následně se otáčením nádoby aromatické prvky extrahují, což způsobí odpaření rozpouštědla a zanechá zbytek známý jako „růžový beton“. K tomuto zbytku se přidává etanol alkohol, který odfiltruje nearomatické složky a vznikne nejvzácnější esenciální růžový olej, takzvaný olej růže absolute. Olej získaný tímto způsobem má vůni, která je nejvíce podobná vůni samotného květu. Na výrobu jedné kapky takového oleje je zapotřebí až 170 květin.

Je více než pravděpodobné, že jste se s vůní růže v parfémech již potkali, možná takový parfém vlastníte, a možná je růže Vaše oblíbená vonná ingredience. Pro mě osobně růže parfému dodá jakousi hloubku, eleganci a nadčasový charakter, právě proto patří mezi mé top ingredience. A tady jsou mému srdci blízké parfémy s vůní růže, které se rozhodně vyplatí vyzkoušet:


PARFÉM ZAG ZODIAK 025 – INSPIROVANÝ VŮNÍ GUCCI ENVY ME

Parfém ZAG Zodiak 025 je oslavou mládí v celé své kráse. Je to optimistická vůně plná štěstí, energie a chuti do života. Pro mě je tato vůně ztělesněním jara. První hřejivé sluneční paprsky tají zbytky depresivní zimy, vzduch je prosycen vůní kvetoucí trávy, květin a radosti z přicházejících teplých slunečných dnů. Parfém ZAG Zodiak 025 ve Vás probudí hormony štěstí, díky čemuž se hravě a s lehkostí vydáte za krásami všedního dne.

Něžný květinový úvod ovládla pivoňka spolu s růží, romantická a lákavá kombinace, která uspokojí každého milovníka květinových vůní. Křehkou kytici dotváří nasládlé tropické liči s pikantním akcentem v podobě růžového pepře. Ovoce, šťavnaté, sladké a vábivé, hraje symfonii jemných tónů v pozadí a nechává vyniknout květiny v celé své kráse. Svěží charakter vůně se po jejím postupném rozvinutí mění na hřejivý dotek pižma a dřevitých akordů. To je přesně ten moment, kdy se vůně stává dokonalým vyobrazením teplých slunečních paprsků, které se rozptýlí ve svěžím jarním ovzduší.

Parfém ZAG Zodiak 025 je spontánní a radostný lektvar plný dívčího šarmu a elánu. Díky svému svěžímu květinovému složení je ideální pro nošení během teplých slunečných dnů.


PARFÉM ZAG ZODIAK 225 – INSPIROVANÝ VŮNÍ TRUSSARDI UOMO

Parfém ZAG Zodiak 225 vyjadřuje extrémní mužnost, eleganci a noblesu. Jakmile jsem ho ucítila, v mysli se mi začal promítat celý příběh. Příběh distingovaného muže s vyšším společenským postavením, kteří ve svém na míru ušitém obleku a sportovním autě s koženým interiérem odchází z úspěšného pracovního jednání do pánského klubu, kde si spolu s přáteli vychutná kvalitní kubánské doutníky a 12letou skotskou whisky.

První část příběhu tohoto parfému tvoří pro mě přímo neodmyslitelná součást pánských parfémů, levandule. Tato sladce aromatická bylina s kapkou bergamotu a trpkým pikantním jalovcem je skutečně vkusný a energický úvod, který naznačuje slibné pokračování. V robustním a elegantním složení má své místo také majestátná růže, jejíž květinové tóny doplňuje výrazný a specifický karafiát. Trošku temné, velmi sexy tajemství do vůní vnáší dubový mech a intenzivní pačuli. Závěrečné sólo patří teplé, měkké a živočišné vůni kůže, která umocňuje přepychovou atmosféru z tohoto výjimečného parfému.

S parfémem ZAG Zodiak 225 zažijete luxus na vlastní kůži. Srší z něj vkus, sexappeal a jakási ohnivá energie. Je to vůně vyzrálého muže, která vhodně doplňuje svého nositele při důležitých pracovních schůzkách, ale i při vášnivých nočních setkáních.


PARFÉM ZAG ZODIAK 049 – INSPIROVANÝ VŮNÍ HUGO BOSS FEMME

Parfém ZAG Zodiak 049 představuje moderní ženu, která je obklopena příjemnou přátelskou aurou. Je to žena v pravém slova smyslu - šarmantní, charismatická, elegantní a hravá. Parfém stejně jako jeho nositelka mají v sobě jiskru a ženskou energii, můžete vnímat jeho jemnost, ale i neskrývanou vášeň.

Kouzlo parfému ZAG Zodiak 049 spočívá v nečekaných zvratech. Svěží smršť nakyslých tónů mandarinky a černého rybízu v momentě upoutá pozornost a vzbuzuje neukojitelnou zvědavost. Po prvním přivonění je síla citrusů nejsilnější, později pomalu zasychá a energické citrusové tóny ustupují romantickému květinovému srdci. Něžná a měkká frézie ruku v ruce se sladkasto-ovocnou růží se objevují pozvolna, ale po čase se stávají ústředními tóny celého parfému. Nakonec se ženská síla naplno projevuje v sexappealem nabité kombinaci ambry a jasmínu. Kompozice této vůně je opravdu komplexní, díky čemuž si ji nepochybně oblíbí mladé ženy, ale i dámy ve zralém věku.

Parfém ZAG Zodiak 049 je svěží a energická, ale i ženská a romantická vůně, která se stejně dobře nosí do kanceláře i na večerní rande. Má jedinečnou sílu, přitom je nevtíravá a nenuceně poutá pozornost Vašeho okolí.


PARFÉM ZAG ZODIAK 112 – INSPIROVANÝ VŮNÍ PACO RABANNE 1 MILLION

Parfém ZAG Zodiak 112 je právem jedna z nejprodávanějších pánských vůní. Je přitažlivá, mužná, ale v jejím složení můžeme najít i sladké ženské akcenty, díky kterým je tato vůně pro dámy tak neodolatelná. Díky jejímu mírně orientálnímu charakteru a hřejivému složení budete na sebe strhávat pozornost kamkoli se pohnete.

Spojení nahořklého grapefruitu a mandarinky by mohlo vyznít klasicky, a ne příliš originálně. Když se však k němu přidá sladká a hřejivá skořice, začíná skutečné voňavé dobrodružství. Skořice provoní od samého začátku a vystupuje z pozadí každé jedné ingredience. Charakteristickým znakem celé kompozice jsou velmi mužné tóny, které zjemňují víceméně ženské prvky. Ostrost a intenzitu kořeněných akordů takto zlehčuje růže ukrytá v samotném srdci vůně. Jak už jsem zmínila, vůně má hřejivý orientální charakter, což se nejvíce projevuje při jejím zasychání. Tehdy vystupují na povrch výrazné pačuli, kůže a ambra, díky kterým má parfém ZAG Zodiak 112 nejen ohromnou intenzitu, ale také výdrž.

Parfém ZAG Zodiak 112 vyzařuje mládí a charisma. Je to signifikantní vůně mladého ctižádostivého muže, který má rád výzvy a užívá si pozornost svého okolí. Její hřejivý charakter se nejlépe projeví v chladnějších podzimních měsících.


Parfémy s vůní růže jsou nepochybně velmi oblíbené, a proto v naší nabídce naleznete spoustu parfémů s touto úchvatnou ingrediencí. V naší encyklopedii parfémů naleznete přehledně uspořádané dámské, pánské i unisex parfémy s vůní růže. V průvodci výběrem vůně si kromě volby ingredience parfému můžete zvolit také typ a akord vůně, případně pro koho a pro jakou příležitost parfém vybíráte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze