Infobar icon

🆕 Nová Vůně ISSORIA JULI 🆕
AKCE - 20% SLEVA

Kategorie
 
 
 
 
 

ALDEHYDY NAVŽDY ZMĚNILY SVĚT VŮNÍ

Každý milovník parfémů se nepochybně zajímá o to, jaké složky parfém obsahuje. Někteří vyhledávají nakyslou vůni bergamotu, květinové aroma růže nebo sladkou elegantní vůni vanilky. Ve složení vůní můžeme najít množství ingrediencí více či méně známých. Některé vysloveně vyhledáváme a jiné zas obloukem obcházíme. Existují však ingredience, které nám na první poslech moc neříkají. Co se týče přírodních složek, většina z nás pravděpodobně ví, jak voní jehličí, ananas, levandule nebo skořice. U těch syntetických složek to až tak jednoznačné není. Málokdo z nás by hledal pod názvem Calon aroma připomínající vodní meloun nebo pod názvem Iso E Super dřevito-pižmovou vůni. Ale začnu pěkně od začátku a vysvětlím Vám, co to vlastně ty syntetické a přírodní složky jsou.


PŘÍRODNÍ A SYNTETICKÉ SLOŽKY PARFÉMŮ

Moderní parfumerie je založena na synergii přírodních a syntetických složek. Obě mají pro parfuméra stejný význam. Přírodní složky jsou oleje extrahované z květin, ovoce, dřevin, pepře nebo pryskyřic. Mohou mít také živočišný původ jako je například pižmo či ambergris. Přírodní složky však častokrát nedosahovaly požadovanou kvalitu, jejich zpracování bylo časově i finančně náročné a také mohlo negativně zasahovat do životního prostředí. Vznikly tak polysyntetické složky, které jsou vytvořeny z některých syntetických nebo přírodních not. A syntetické složky, které jsou kompletně vytvořeny člověkem tak, aby reprodukovaly přírodní tóny. Syntetické složky mají často delší výdrž a jejich vytváření nijak negativně neovlivňuje životní prostředí. Velmi dobrým příkladem je syntetické pižmo, které nahradilo přírodní, díky čemuž jsou zajištěny dobré životní podmínky dnes již chráněného kabara pižmového, od kterého živočišné pižmo pochází.

V minulosti se využívaly výlučně přírodní složky, zlom nastal v 19. století, kdy zásluhou organických chemiků vznikly moderní syntetické přísady. Za přelomový parfém můžeme označit (téměř) první aldehydový parfém, který vznikl v roce 1921 a dodnes patří mezi nejoblíbenější parfémy na celém světě, Chanel N°5. I když Chanel N°5 nebyl první vůní, která obsahovala syntetické složky, či dokonce konkrétní aldehydy, stala se nepochybně první ikonickou vůní, díky které parfuméři začali využívat stále více syntetických ingrediencí. A protože aldehydy v historii parfémů hrají tak významnou roli, chtěla jsem se o nich dozvědět více.


ALDEHYDY

Název aldehyd pochází z latinského výrazu alcohol dehydrogenatus, a tedy dehydrovaný alkohol. Aldehydy jsou organické sloučeniny, které mohou být vytvořeny v laboratorních podmínkách, ale také se přirozeně vyskytují v přírodě v rostlinných silicích, případně ve formě feromonů. Jedná se o poměrně velkou skupinu látek, která se využívá při výrobě léků, při výrobě konzervačních a dezinfekčních prostředků, ale i při výrobě parfémů. S jejich pomocí lze plně nahradit přírodní esence vzácných květin a rostlin, které jsou ohroženy či chráněny, a tím je jejich používání zakázáno.

V parfumérství se můžeme setkat s aldehydovými vůněmi, které evokují staré časy, aroma mýdla a čistoty, a aldehydy, tedy konkrétní látky vonící například po květinách nebo ovoci. Zajímavostí aldehydů je to, že fungují jako přirozený zesilovač vůní, a tedy vyzdvihují dominantní tóny vůně. Také se v kontaktu s pokožkou dokážou přizpůsobit jejím charakteristickým nuancím a v tom spočívá jejich kouzlo. Pokud bych měla tuto složitou skupinu vonných složek takříkajíc zjednodušit a shrnout, mohu říct, že aldehydy obecně připomínají vůni svěžesti a čistoty, něco jako větrem a sluncem vysušené oprané prádlo. Přidáním aldehydů se květinové vůně stávají vzdušnějšími, sladké vůně získají lehkost a svěží vůně čerstvé aroma.

Ani v naší nabídce nemohou chybět parfémy, které obsahují aldehydy. Vybrala jsem si z nich a testovala dvě dámské a jednu pánskou vůni a můžu říct, že v mém okolí sklidili velký úspěch. Ba dokonce jeden parfém obohatil moji sbírku oblíbených vůní.


PARFÉM 41 ZAG ZODIAK – INSPIROVANÝ VŮNÍ CHANEL NO.5

Parfém 41 ZAG Zodiak je intenzivní popisná vůně silné a výrazné osobnosti. Někdo by ji mohl nazvat staromódní, někdo klasickou, pro mě má tato vůně silný vintage charakter. Představuji si, že přesně takhle voněly ikonické dámy ze zlaté éry Hollywoodu. Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, a další ženy, které definují ženskost, prostě glamour a chic dámy hodné obdivu.

Pokud bych měla vymyslet reklamní slogan na tuto vůni zněl by pravděpodobně nějak takto: „Vůně ženy, která Vás definuje.“ Parfém 41 ZAG Zodiak je opravdu výjimečná vůně v pravém slova smyslu. Pokud by si ji na pokožku naneslo několik žen každá by ji popsala jinak. První by ji popsala jako pudrovou vůni, další jako květinovou, jiná zase jako dřevitou, jedno je však nepopiratelné – je intenzivní, elegantní a smyslná. Obsahuje vysokou koncentraci aldehydů, které reagují s pokožkou, čímž se vytváří neopakovatelné aroma. Konkrétně v mém případě aroma mýdlovosti ve spojení se zemito-pikantními tóny kořene kosatce, dubového mechu a pačuli. Někde v pozadí se vynořují květinové tóny, které tuto intenzivní směs zjemňují a takříkajíc „provzdušní“.

Parfém 41 ZAG Zodiak není vůně pro každého, ale skutečnou milovnici parfémů určitě chytí za srdce. Na základě její intenzity bych ji volila spíše pro speciální příležitosti a chladnější roční období.


PARFÉM 393 ZAG ZODIAK – INSPIROVANÝ VŮNÍ GIVENCHY L´INTERDIT

Parfém 393 ZAG Zodiak je něžná „obláčková“ vůně s ovocným charakterem, která svou jemnou sladkostí doslova pohladí na duši. Moře romantiky, špetka hravosti a kapka smyslnosti tvoří vonnou kompozici, která je plná optimismu, a která vykouzlí upřímný úsměv na tváři.

Úkolem aldehydů v této vůni je přinést vzdušnost, která odlehčí sladké ovocné tóny, a to se také nesmírně podařilo. Aroma aldehydů navozuje pocit čerstvého vzduchu a jemného vánku, který v sobě nese vůni na slunci dozrálého ovoce. Slaďoučké jahody, šťavnaté broskve a sladkokyselá mandarinka se vznášejí ve větru, díky čemuž nepůsobí těžkopádně a přeslazeně, ale jemně a velmi svěže. Vzdušný charakter vůně dotváří také tóny fialky a květu ylang-ylang, jehož název lze přeložit jako „květy, které visí ve vánku“. Abychom však nelétali jen s hlavou v oblacích autoři parfému vytvořili smyslný základ v podobě pižma, santalového dřeva a hřejivé ambry.

Parfém 393 ZAG Zodiak je pro mě jako tekuté jaro, které rozdává sladké teplé polibky, ale stále nás objímá svěžím chladným vzduchem. Svou lehkostí je ideální pro běžný den, je dostatečně elegantní pro speciální příležitosti a skutečně romantický pro chvíle strávené v náručí svého milovaného.


PARFÉM 253 ZAG ZODIAK – INSPIROVANÝ VŮNÍ YVES SAINT LAURENT Y

Takto voní mladý moderní muž! Svěží, čistý, příjemný a také sexy parfém 253 ZAG Zodiak je mužná vůně, aniž by v ní převažovaly těžké kořeněné a dřevité tóny. Její mladistvý duch a čistý podpis je nepopiratelný. Pokud máte rádi nevtíravé vůně, které však dokážou upoutat pozornost tak čtěte dál.

Předpokládám, že aldehydy v kompozici této vůně nebudou žádným překvapením. V tomto případě připomínají svěží přímořský vzduch. Spolu s bergamotem odlehčují vlhké pižmové tóny ambergrisu a vyzdvihují jeho svěží mořský charakter. Zelené jablko s lístky máty takříkajíc převálcuje pikantní zázvor, který do vůní dodává sílu, avšak zachovává její svěží ráz. Základní tóny přinášejí opět pocit čerstvosti, ale také do vůní vnášejí mužný sex-appeal. Dřevité tóny cedru, jedlové jehličí a vetiver jsou trefou do černého a přirozeně kompozici parfému obohacují o jistou nadčasovost a hloubku.

Parfém 253 ZAG Zodiak si Vás získá tím, jak je „jednoduchý“, osvěžující a optimistický. Je nositelný během celého roku zejména v běžný den do práce, nebo do školy nakolik je velmi lehký, ale s opravdu překvapující výdrží.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze